Yumurtanın sarısını çıkarmak, besin değerini değiştirir.
Yumurta akı, yumurtanın sarısını çevreleyen berrak, jelatinimsi sıvıdır. Albümen olarak da adlandırılan yumurta akı, yumurta sarısı için bir şok emici ve çapa görevi görür ve gelişmekte olan embriyoya (döllenmiş yumurtalarda) besin sağlar. Aynı zamanda inanılmaz besleyici bir besindir. Yumurta sarısının aksine, yumurta akı yağ ve kolesterol içermez ve harika bir protein kaynağıdır.
Uzun yıllar boyunca, yumurta sarısı sayesinde yüksek kolesterol içerdiğinden, bütün yumurtalar sağlık profesyonelleri arasında kötü bir üne kavuşmuştur. Tarihsel olarak, diyetteki aşırı kolesterol sayısız sağlık sorunuyla ilişkilendirildi. Bununla birlikte, son araştırmalar bu varsayımı bir ölçüde ortadan kaldırdı ve birçok sağlık uzmanı artık yumurtaları sağlıklı bir gıda seçeneği olarak görüyor.
Yumurta Beslenme Merkezi'nin yönetici direktörü Mitch Kanter, "Yumurtalar tamamen doğaldır ve mevcut herhangi bir gıdanın en kaliteli proteinlerinden birini sağlar. Bir yumurta altı gramdan fazla protein veya önerilen Günlük Değerin %13'ünü sağlar" dedi..
BESLENME GERÇEKLERİ
FoodData Central'a göre, 1 büyük yumurtadan elde edilen yumurta akı için beslenme gerçekleri burada.
Beslenme gerçekleri | Servis Başına Amt | ||
kalori | 17 | ||
Protein | 3,6 gr | ||
Toplam lipid (yağ) | 0.056 gr | ||
karbonhidratlar | 0,241 gr | ||
Diyet lifi | 0 gr | ||
şekerler | 0,234 gr | ||
Kalsiyum | 2.31 gr | ||
Demir | 0.026 mg | ||
Magnezyum | 3.63 mg | ||
Fosfor | 4,95 mg | ||
Potasyum | 53.8 mg | ||
Sodyum | 54,8 mg |
YUMURTA BEYAZINDA NE VAR?
Yumurta akı iyi riboflavin ve selenyum kaynaklarıdır . Ek olarak, her yumurta akı, önemli bir mineral olan 54 miligram potasyum ve 55 mg sodyum içerir. Çok fazla sodyum sorunlara neden olabilir, ancak orta düzeyde bir miktar ( Nutition Today'e göre günde yaklaşık 1.500 mg)) vücut işleyişi için gereklidir.
Yumurta akı da düşük kalorili bir yiyecek olarak kabul edilir. ABD Tarım Bakanlığı'na göre, büyük bir yumurtanın sarısında 55, beyazında ise sadece 17 kalori var.. Doymuş yağ veya kolesterol içermezler, bu da onları kolesterol seviyelerini izleyenler veya diyabet veya kalp hastalığı riski taşıyanlar için popüler bir seçim haline getirir. Yumurta akı çok az karbonhidrat içerir ve şeker içermez.
YUMURTA AKI SİZİN İÇİN İYİ Mİ?
Uzun süre bütün yumurtalar kötü adam olarak görüldü çünkü kolesterolü yüksekti. Ancak Harvard Halk Sağlığı Okulu'na göre, "sağlam bir araştırma grubu, çoğu insan için gıdadaki kolesterolün, toplam kolesterol ve zararlı LDL kolesterolün kan seviyeleri üzerinde, diyetteki yağ karışımından çok daha küçük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor."
Ayrıca, Mayo Clinic Sağlıklı insanların haftada altı veya yedi tam yumurta yemesinin genellikle iyi olduğunu iddia ediyor. Yumurta akı dahil bütün yumurtalar, çoğu insan için genellikle sağlıklı bir diyetin parçası olarak kabul edilir.
Diyabet, yüksek kolesterol veya hipertansiyonu olan kişiler için durum farklıdır. Araştırmalar, düzenli olarak tam yumurta yiyen şeker hastalarının kalp hastalığına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Örneğin, Kanada Kardiyoloji Dergisi'nde yayınlanan 2010 tarihli bir analiz Physicians' Health Study'de 20 yıllık çalışma süresince diyabetik hale gelen katılımcıların, günde bir yumurta yerse kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılığının iki katı olduğunu bildirdi. Ayrıca, düzenli olarak yumurta yiyenlerde yeni diyabet vakalarının daha olası olduğunu belirtti.
Bununla birlikte, yumurta akı, sağlık sorunlarına neden olabilecek kolesterolden yoksundur ve yumurta akı, diyabet, yüksek kolesterol veya kalp hastalığı riski taşıyan kişiler için daha iyi bir diyet seçimi yapar.
YUMURTA BEYAZININ FAYDALARI NELERDİR?
Yumurta akı, 17 kalorili yumurta akı başına 3,6 gram protein ile mükemmel bir protein kaynağıdır. Kanter, "Yüksek kaliteli protein, kasların oluşmasına yardımcı olur ve insanların daha uzun süre tok hissetmelerine ve enerjili kalmalarına olanak tanır, bu da onların sağlıklı bir kiloyu korumalarına yardımcı olabilir." Dedi.
"Genellikle proteinin kas inşa etme ve koruma işlevini düşünmemize rağmen, daha yeni araştırmalar proteinin diğer yararlarını öne sürüyor" dedi. Örneğin, çok sayıda araştırma, yumurta içerenler de dahil olmak üzere protein açısından zengin kahvaltıların, kan şekeri ve insülin tepkilerinin azalmasına neden olduğunu bulmuştur., daha fazla tokluk hissi ve sonraki öğünde daha düşük enerji alımı dedi. Bu veriler, düzenli yumurta tüketiminin sağlıklı kilo yönetimine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
"Protein açısından daha yüksek diyetler, daha düşük hipertansiyon geliştirme riski ile ilişkilendirilmiştir." dedi Kanter ve araştırmalar yumurta akılarının özellikle yararlı olabileceğini gösteriyor. Amerikan Kimya Derneği'nin 2013 yılındaki bir toplantısında, Clemson Üniversitesi'nden bilim adamları, yumurta beyazında bulunan proteinin bir bileşeninin "kan basıncını yüksek tansiyon ilacı olan Captopril'in düşük dozu kadar azalttığını" keşfettiklerini duyurdular.
Bir büyük beyaz yumurta, kalp sağlığı, kemik sağlığı ve genel olarak etkili hücre ve organ işleyişi ile ilişkili hayati bir mineral ve elektrolit olan 54 mg potasyum içerir.
Yumurta akı , Oregon Eyalet Üniversitesi'ndeki Linus Pauling Enstitüsü'ne göre, hücreler arasında zar potansiyeli olarak bilinen temel bir elektrokimyasal gradyan oluşturmak için potasyum ile birlikte çalışan başka bir mineral olan neredeyse aynı miktarda sodyum içerir.. Membran potansiyeli, uygun kas kasılması, sinir uyarı iletimi, kalp fonksiyonu ve hücreler boyunca besin ve metabolitlerin aktarılması için kritik öneme sahiptir.
Kanter ayrıca yumurta beyazının B2 vitamini olarak da adlandırılan iyi bir riboflavin kaynağı olduğuna dikkat çekti. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, bu vitamin sağlıklı metabolizma ve kırmızı kan hücresi üretimi ile ilişkilidir., iyi riboflavin kaynakları listesinde yumurtaları listeleyen. Ayrıca , Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre, tehlikeli serbest radikalleri (hücrelere zarar verebilecek veya öldürebilecek moleküller) parçalayan bir antioksidan olarak da çalışır..
HANGİSİ DAHA SAĞLIKLI: YUMURTA SARISI MI YOKSA YUMURTA AKI
MI?
Cevap her ikisi de.
Yumurta akı iyi bir protein kaynağı ve diyabet, yüksek kolesterol veya kardiyovasküler hastalıktan muzdarip olanlar için harika bir seçenek olsa da, yumurta akı bütün yumurtaların aynı besinsel faydalarını sağlamaz. Kanter, bunun nedeni yumurtada bulunan vitamin ve minerallerin çoğunun yumurta sarısında bulunması olduğunu söyledi. "Yalnızca yumurta sarısında bulunan besinler arasında kolin, B12 vitamini, D vitamini ve demir bulunur."
Düzenli yumurta sarısı tüketimi de iyi göz sağlığını destekler. The Journal of Nutrition'da yayınlanan 2005 tarihli bir çalışma maküler dejenerasyonla mücadele için kritik olan kimyasallardan ikisinin– lutein ve zeaksantin – yumurta sarısında da bulunur ve tüketildikten sonra retinada birikir.
Bu nedenle çoğu insan için yumurtanın tamamını yemek, yumurtanın beyazını veya sarısını tek başına yemekten daha sağlıklıdır.
0 Yorumlar