Çok az şey uykunun öğle yemeği sonrası siren çağrısı kadar karşı konulmazdır, ama neden yemekten sonra uykumuz geliyor? Sonuçta, yiyecek bir enerji kaynağıdır, bir enerji avcısı değil, değil mi?
Ne yazık ki, insan vücudu o kadar basit değil, bir kişinin ne kadar yorgun hissettiğini belirlemek için bir dizi faktör devreye giriyor.
Mikrobiyoloji geçmiÅŸine sahip bir beslenme uzmanı olan Claire Shortt, “Bir yemek yediÄŸimiz zaman, bağırsakta ve vücutta bir dizi eylemi teÅŸvik ediyor” dedi.
Shortt'a göre, dalgalı kan ÅŸekeri seviyeleri, yemekten sonra yaÅŸadığımız uyku hissine katkıda bulunan faktörlerden biri olabilir. “Yüksek ÅŸekerli yiyecekler yediÄŸimiz zaman kan ÅŸekerimizin yükselmesine ve ardından hızla düşmesine neden olabilir” diye açıkladı. Ortaya çıkan çarpışma ani yorgunluÄŸa neden olabilir.
Bununla birlikte, hormonlarımızın da oynayacağı bir rol olduğundan, öğleden sonra 3'te bir düşüşten kaçınmaya çalışırken dikkate alınması gereken tek şey bu değildir. Yemek yedikten sonra bazen serotonin üretiminde ve salınımında bir artış görebiliriz. Bu, halk arasında "iyi hissetme hormonu" olarak bilinmesine rağmen, başka yan etkileri de olabilir.
Shortt, "Artan hormon seviyeleri bizi biraz uykulu hissetmemize neden olabilir" dedi. "Bazı araştırmacılar, serotonin hormonunun artan seviyelerinin buna neden olduğunu öne sürüyorlar.
"Serotonin ruh halimizde ve uyku döngülerimizde kritik bir rol oynar ve yemekten sonra seviyeler yükseldiğinde uykulu hissetmenize neden olabilir."
Spor Hekimliği'nde yayınlanan çalışmaların gözden geçirilmesidergi şunları söylüyor: "Serotonin uyku, uyuşukluk, uyuşukluk ve motivasyon kaybı üzerindeki iyi bilinen etkileri nedeniyle yorgunlukla ilişkilendirilmiştir." Aynı parça, serotoninin burada önemli bir rol oynadığını kanıtlamak için daha sağlam kanıtlara da ihtiyaç duyduğunu belirtse de.
Bu nedenle, kesin olarak söylenemezken, yemekten sonra serotonin seviyelerindeki bir artış, bu korkunç sersemlik hissinden sorumlu olabilir.
HANGİ YİYECEKLER İNSANI EN ÇOK UYKUYA SOKAR?
Dr Shortt, bazı gıdaların diğerlerine göre yorgunluğa neden olma olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi.
"Triptofan adı verilen amino asitten zengin besinler yemek biraz uyuşukluğa neden olabilir. Bunun nedeni serotonin üretiminde yer almasıdır. Triptofan peynir, yumurta, hindi ve tofu gibi protein açısından zengin birçok gıdada bulunur.
"Kiraz gibi diğer bazı yiyecekler, uykunuzu iyileştirebilecek melatonin seviyenizi etkileyebilir. Uykunuzu iyileştirmeye yardımcı olmak için yüksek düzeyde melatonin içeren süt bile satın alabilirsiniz."
Neurochirurgie dergisinde yayınlanan melatoninin fizyolojik etkileri üzerine 2015 yılında yapılan bir araştırma, melatonin seviyeleri ile uyku arasındaki bağlantıyı güçlendiriyor. Şöyle diyor: "Melatoninin sirkadiyen ritimlerin, özellikle de çekirdek sıcaklık ve uyku-uyanıklık ritimlerinin eşleşmesini stabilize ettiğine ve güçlendirdiğine dair bazı kanıtlar var."
Ancak yemeklerden sonra daha az durgun bir ruh hali için kullanılacak kesin bir içerik listesi sağlamak zor. Dr Shortt'a göre bunun nedeni, bir kişinin belirli gıda türlerine tepkisinin aynı zamanda alerji veya intoleransa da gelebilmesidir.
Bazen 'beyin sisi' olarak da bilinen yemekten sonra yorgunluk veya bulanıklık hissi, genellikle gıda alerjisi ve intoleransı olan veya ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO) adı verilen bir rahatsızlığı olan kişilerde görülür. glikoz veya laktuloz nefes testi. SIBO'nuz olabileceğinden şüpheleniyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız."
0 Yorumlar