Soda'nın köpürmesi karbondioksit kabarcıklarından gelir.
Sodanın dans eden, karıncalanan köpüğü, yüzyıllardır dünyayı sevindirdi. Peki bu baloncukların ardındaki sır nedir?
Sodadaki gaz, karbondioksit veya CO2 kabarcıklarından oluşur. Gazlı içecekler, üretim sırasında sıvı gazla aşırı doygun hale gelene kadar bu renksiz, kokusuz gazla yüksek basınçlarda aşılanır.
Gazları için fermantasyona dayanan bira ve kombucha gibi doğal olarak gazlı içecekler, çağlar boyunca var olmuştur. Ancak, Britannica'ya göre , modern gazlı gazozların ortaya çıkışı, 1772'de bir karbonatlama aparatı geliştirdiği için "alkolsüz içecek endüstrisinin babası" lakaplı İngiliz din adamı ve bilim adamı Joseph Priestley'e kadar uzanabilir . 1794'te İsviçreli kuyumcu Jacob Schweppe, Cenevre'deki arkadaşlarına karbonatlı yapay maden suları satıyordu.
Britannica, ilk başta şişelenmiş karbonatlı suyun tıbbi olarak kullanıldığını kaydetti. Tatlar daha sonra eklendi - yaklaşık 1820'de zencefil ve 1830'larda limon. 1886'da Georgia, Atlanta'daki eczacı John Pemberton, ilk kola içeceği olan Coca-Cola'yı icat etti.
Karbonatlaşma sadece dans eden bir köpüğe yol açmakla kalmaz, aynı zamanda su ile reaksiyona girerek karbonik asit oluşturur ve hafif keskin bir tat verir.
Soda şişelendiğinde, alkolsüz içecekler çok soğuk tutulur çünkü karbondioksit düşük sıcaklıklarda sodada daha iyi çözünür.
Soda karbon dioksit ile aşılandıktan sonra, Britannica'ya göre , İngiliz kimyager William Henry tarafından 1803'te önerilen, fiziksel kimyada Henry yasası olarak bilinen bir ilke nedeniyle gaz efervesan bir şekilde kaçar . Henry yasası, bir sıvıda çözünen gaz miktarının, aynı gazın sıvının çevresindeki basıncıyla orantılı olduğunu belirtir.
Soda şişelendiğinde, içeceğin üzerindeki boşluk genellikle standart atmosferik basıncın biraz üzerindeki bir basınçta (inç kare başına yaklaşık 14,7 pound veya 101.325 kilopaskal) karbondioksit ile doldurulur. Henry yasası ve kapalı kabın tepesinde sıkışan gazın basıncı nedeniyle, içecekte çözünen karbon dioksit sıvının içinde kalır.
Ancak bir soda kabı açıldığında, basınçlı karbon havaya salınır. Bu havalandırma gazı, yeni açılmış bir gazoz şişesinden veya kutusundan duymayı beklediğiniz özel tıslamayı üretir. Bir soda şişesi, siz kapağı açana kadar bu basıncı tutacak etkili bir basınçlı kaptır. Bir kutu veya şişe açılmadan önce çalkalanırsa veya başka bir şekilde rahatsız edilirse, sıvı içinde sıkışan gaz kaçarak içeceğin üzerindeki gazla birleşebilir, bu da sıvının üzerindeki gazdaki basıncı artırır ve gazın patlaması durumunda soda patlamasına neden olur.

0 Yorumlar