Kakanızdaki sarı tanecikleri fark etmiş olabilirsiniz.
Mısırın tabaktan kakaya kadar bozulmadan kalmanın bir yolu vardır. En sevdiğimiz yaz yemeklerinde bulunan parlak sarı taneler, saatler sonra banyoda - görünüşte sindirilmemiş - görünebilir. Mısır sindirim sisteminde nasıl hayatta kalır? Ve belki daha da önemlisi, sindirimi zor bir yemek yemeli misiniz?
Sindirim sisteminizin düşündüğünüzden daha fazla iş yaptığı ortaya çıktı, bu yüzden henüz mısırı atlamayın. Kakanızdaki sarı taneler gerçekten sadece mısır çekirdeğinin dış kaplamasıdır.
Mısır taneleri, değerli genetik materyal taşıyan tohumlardır. Tohumun hayatta kalmasının anahtarı, genetik materyali hava koşullarından, zararlılardan ve taşınmadan koruyan mumsu, sarı dış kaplamadır. Bozulmasının zor olması aslında bitki için idealdir. Dış kaplama, esnekliğini , insanların sindirmek için uygun enzimlere veya bağırsak bakterilerine sahip olmadığı selüloz adı verilen sert bir elyafa borçludur .
Selülozu sindirmek için çok daha iyi donanımlı olan sığır gibi geviş getiren hayvanlar bile mısırı her zaman tam olarak sindiremezler. Sığırlar bizim yediğimiz aynı tatlı ve yumuşak mısırı yemese de (uzun süreli saklanabilen daha sert, daha olgun bir mısır yerler), onların da gübrelerinde bütün çekirdekler bulunur. Araştırmacılar, atılan bu çekirdekleri seçmek ve besin içeriklerini analiz etmek gibi kirli bir iş çıkardılar. sonuçta çekirdeklerin biraz sindirildiği ortaya çıktı.
İyi haber şu ki, selüloz mısırın sadece %10'unu oluşturuyor. Yani geri kalan %90 faydalı beslenmedir. Mısır ayrıca , mısır ve havuç gibi sebzelere çarpıcı renklerini veren karotenoidler olarak bilinen diyet lifi, nişasta ve antioksidanlar için iyi bir kaynaktır . Bununla birlikte, bir rapora göre, mısırda tipik bir yapraklı yeşillik porsiyonundan daha az karotenoid var .
Mısırı daha sindirilebilir hale getirmenin ve kakanızdan tamamen kaybolmanın bir yolu var: işleme. Ne kadar çok işlerseniz, sindirimi o kadar kolay olur. Bu hem insanlar hem de hayvanlar için geçerlidir. Öğütme, ıslak öğütme, pişirme - her işlem adımı, sindirilmesi zor olan lif moleküllerini biraz daha fazla parçalıyor.
Bununla birlikte, sindirimi daha kolay, daha sağlıklı ile karıştırılmamalıdır. Besin değerlerine bir bakış, mısır yağı ve yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi yaygın olarak işlenmiş mısır ürünlerinin işleme sırasında faydalı lif ve besin maddelerinin çoğunu kaybettiğini göstermektedir. Kakanızdaki mısır taneleri tuhaf olabilir, ancak sağlığınız için kötü değiller. Aslında, mısırı en sağlıklı biçimlerinden birinde yediğinizin bir işaretidir.
0 Yorumlar